דמיינו עולם שבו ניתן לאתר ולאבחן מחלות מוקדם ומדויק יותר מאי פעם, הודות לכוחה של הבינה המלאכותית (AI) בתחום הדימות הרפואי. עם כל יום שעובר, AI מחוללת מהפכה בטכניקות וביישומים של ניתוח תמונות רפואיות, ומאפשרת לרופאים להציע טיפול טוב יותר ומותאם אישית יותר למטופלים שלהם. אבל איך הגענו לכאן, ומה ההשלכות של שילוב בינה מלאכותית במערכות הבריאות שלנו?

במאמר מחקר מקיף זה נצא למסע מרתק בעולם הטרנספורמטיבי של בינה מלאכותית בתחום הדימות הרפואי. מעבר לפני השטח, נבחן את עלייתה של הבינה המלאכותית, נגלה את היתרונות המדהימים שלה ונחשוף את האתגרים העומדים לפנינו.

מבוא לדימות רפואי

הדמיה רפואית היא היבט מכריע של שירותי הבריאות המודרניים, המספקים תובנות יקרות ערך על פעולתו הפנימית של גוף האדם. על ידי מתן אפשרות לרופאים לדמיין איברים פנימיים, עצמות ורקמות, הדמיה רפואית משמשת ככלי אבחון וטיפול מרכזי. הוא מסייע בהקלה על גילוי מוקדם והתערבות במצבים בריאותיים שונים ומעקב אחר התקדמות הטיפול לאורך הטיפול. חלק זה יציג בפני הקוראים את תחום הדימות הרפואי, וידון בחשיבותו באבחון ובטיפול, ביישומים נפוצים ובאתגרים הנלווים.

בבסיסה, הדמיה רפואית מתייחסת לתהליך של יצירת תמונות של המבנים הפנימיים של הגוף באמצעות טכניקות וטכנולוגיות שונות. אלה הם בדרך כלל הליכים לא פולשניים ללכוד את המצב של איברים ומערכות הגוף כדי ליידע אנשי מקצוע רפואיים על בריאותו של המטופל, לסייע בהחלטות אבחון, לייעל את שיטות הטיפול. טכניקות הדמיה נפוצות כוללות צילומי רנטגן, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT), דימות תהודה מגנטית (MRI), אולטרסאונד ורפואה גרעינית.

קרני רנטגן הן שיטת הדמיה בסיסית, הממנפת קרינה אלקטרומגנטית כדי לייצר תמונות של עצמות, חללי גוף ואיברים פנימיים מסוימים. בעוד צילומי רנטגן משמשים בעיקר באיתור שברים, נקעים וזיהומים, הם גם מוצאים תועלת באבחון מחלות ריאות ולב. סריקות CT, לעומת זאת, הן מערכות רדיוגרפיה מתקדמות יותר, המשתמשות בציוד רנטגן מיוחד ליצירת תמונות חתך מפורטות של הגוף. טכנולוגיה זו מועילה במיוחד לאיתור מחלות כגון סרטן, טראומות ומחלות כלי דם.

MRI היא טכניקת הדמיה רפואית חדשנית נוספת המנצלת את תכולת המים הטבועה בגוף לצורך הערכה. על ידי העברת שדה מגנטי רב עוצמה ופולסים בתדרי רדיו, MRI מייצר ביעילות תמונות חתך או תלת-ממד מפורטות. יכולות ההדמיה ברזולוציה גבוהה הופכות את ה-MRI לכלי מצוין לבדיקת רקמות רכות, מפרקים ומערכת העצבים המרכזית. לעומת זאת, אולטרסאונד משתמש בגלי קול בתדר גבוה כדי להפיק תמונות בזמן אמת של האיברים הפנימיים של הגוף, וממלא תפקיד מרכזי במיילדות וגינקולוגיה.

רפואה גרעינית כוללת סדרה של טכניקות המשתמשות בחומרים רדיואקטיביים, או רדיוטרייסרים, כדי לבחון את התפקודים הפיזיולוגיים של הגוף. על ידי מעקב אחר התפלגות חומרים אלה, אנשי מקצוע בתחום הבריאות יכולים ללקט מידע חיוני על מחלות עצם, זיהומים וסרטן. בעוד שהליכי הדמיה אלה הוכיחו את עצמם כבעלי ערך רב באבחון ובטיפול, הם מגיעים עם סיכונים מהותיים, כגון חשיפה לקרינה. כתוצאה מכך, מציאת האיזון הנכון בין לכידת נתונים מדויקים לבין הבטחת בטיחות המטופל התגלתה כאתגר משמעותי עבור אנשי מקצוע רפואיים.

יתר על כן, עם הדרישות ההולכות וגדלות של דיוק אבחוני ודיוק, הדמיה רפואית ממשיכה להתפתח בקצב מהיר. ההתקדמות הטכנולוגית האחרונה הציגה בינה מלאכותית (AI) לתעשיית האבחון הרפואי, ושינתה את הדרכים שבהן אנשי מקצוע מתקשרים עם נתוני הדמיה. הסעיפים הבאים יתארו את עליית הבינה המלאכותית בתחום האבחון הרפואי, ויתארו את יתרונותיה, השפעתה על הדמיה רפואית ואתגרים פוטנציאליים לאימוץ במגזר הבריאות.

עלייתה של הבינה המלאכותית באבחון רפואי

בינה מלאכותית (AI) חוללה מהפכה בתעשיות רבות, ושירותי הבריאות אינם יוצאי דופן. תחום הדיאגנוסטיקה הרפואית חווה שינוי משמעותי באופן פעולתו, הודות לכניסתן של טכנולוגיות AI. חלק זה ידון כיצד AI התפתחה ככלי רב עוצמה באבחון רפואי, במיוחד בהקשר של הדמיה רפואית. הוא ישפוך אור נוסף על היישומים השונים של AI, כולל זיהוי ופרשנות תמונה, כמו גם על ההשלכות המעשיות של שילוב AI בעיבוד תמונה רפואית.

אחד היישומים העיקריים של AI באבחון רפואי הוא זיהוי תמונה. תהליך זה כולל שימוש באלגוריתמים מורכבים ובמודלים של למידת מכונה כדי לזהות תכונות ודפוסים בתמונות רפואיות. רדיולוגים הסתמכו באופן מסורתי על ניסיונם ומומחיותם כדי לנתח תמונות, ולעתים קרובות בילו אינספור שעות בעיון בסריקות כדי לזהות חריגות עדינות שעשויות להצביע על מחלה או פציעה. כלי AI יכולים לסרוק ולנתח תמונות אלה במהירות וביעילות רבה יותר מאשר בני אדם, מה שיכול להוביל לאבחנות מהירות יותר ותוצאות משופרות של מטופלים.

בינה מלאכותית ברדיולוגיה ובשיטות דימות אחרות

לדימות רפואי יש מגוון רחב של יישומים, והבינה המלאכותית מורגשת ברבים מהם. לדוגמה, רדיולוגיה ראתה זינוק באימוץ אלגוריתמים של בינה מלאכותית שנועדו לזהות ולהבדיל בין חריגות שונות בתמונות רנטגן, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) וסריקות דימות תהודה מגנטית (MRI). באופן דומה, פתרונות מבוססי בינה מלאכותית פותחו גם עבור שיטות הדמיה אחרות, כגון דימות אולטרסאונד, דימות רפואה גרעינית וטומוגרפיה קוהרנטית אופטית.

כלי AI אלה יכולים לזהות תכונות ספציפיות בתמונות רפואיות, כגון נוכחות של גידולים, שברים או הפרעות בכלי הדם. הם יכולים גם להיות מאומנים להבדיל בין נגעים שפירים וממאירים או לסווג שלבי מחלה שונים. במקרים מסוימים, אלגוריתמים של בינה מלאכותית אף הוכחו כעולים בביצועיהם על מומחים אנושיים בדיוק האבחון, מה שמוביל להחלטות אבחון מדויקות ואמינות יותר.

צמצום טעויות אנוש וייעול זרימת העבודה

טעות אנוש היא גורם משמעותי המשפיע על דיוק האבחנות הרפואיות. נפח התמונות הרפואיות המופקות מדי שנה הוא עצום, מה שמוביל לטעויות פוטנציאליות או להתעלמות מממצאים על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות. לבינה מלאכותית יש פוטנציאל להפחית באופן משמעותי טעויות אנוש על ידי אוטומציה של ניתוח תמונות רפואיות ותעדוף מקרים הדורשים טיפול דחוף. זה לא רק משפר את דיוק האבחון, אלא גם עוזר לייעל את זרימת העבודה עבור אנשי מקצוע בתחום הבריאות, להפחית את עומס העבודה ולמנוע שחיקה. יתר על כן, אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית יכולים ללמוד ממקרים קודמים ולהתאים את הניתוח שלהם בהתאם, תוך שיפור מתמיד של הדיוק והאפקטיביות שלהם.

סיוע בקבלת החלטות ורפואה מותאמת אישית

לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לסייע לאנשי מקצוע רפואיים לקבל החלטות מושכלות יותר המבוססות על התובנות הנגזרות מניתוח תמונות. על ידי אספקת נתונים מדויקים ומהימנים, אלגוריתמים של בינה מלאכותית יכולים לעזור להנחות תוכניות טיפול, לעקוב אחר התקדמות הטיפול ולחזות את תוצאות המטופלים. יתר על כן, ככל שטכנולוגיית הבינה המלאכותית ממשיכה להתפתח, יש לה פוטנציאל לאפשר רפואה מותאמת אישית על ידי זיהוי הגורמים הגנטיים או הסביבתיים הייחודיים של כל מטופל והתאמת טיפולים בהתאם.

חשוב לציין כי אימוץ AI באבחון רפואי אינו חף מאתגרים. שילוב בינה מלאכותית במערכות בריאות קיימות יכול להיות מסובך, כמו גם גוזל זמן ויקר. בנוסף, אלגוריתמים של בינה מלאכותית מסתמכים על כמויות עצומות של נתונים כדי ללמוד ולהשתפר, ומעלים סוגיות סביב פרטיות, אבטחת מידע ושיקולים אתיים, שיידונו ביתר פירוט בחלק הרביעי. עם זאת, הפוטנציאל של AI לחולל מהפכה באבחון רפואי אינו מוטל בספק, ובסופו של דבר להוביל לטיפול רפואי מדויק, יעיל וחסכוני יותר עבור מטופלים ברחבי העולם.

היתרונות של AI בדימות רפואי

לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתחום הדימות הרפואי בכך שהיא מציעה יתרונות רבים שיכולים לשפר משמעותית את הטיפול בחולים ואת התוצאות הקליניות. החל מניתוח וסגמנטציה אוטומטיים של תמונות וכלה באבחון מפורט והמלצות טיפול, AI פתחה אפשרויות רבות בתחום הדימות הרפואי. בחלק זה נחקור מקרי שימוש שונים ויתרונות של שילוב בינה מלאכותית בהדמיה רפואית, החל מגילוי מוקדם של מחלות ואבחונים מדויקים ועד לתכנון טיפול יעיל והפחתת עלויות.

גילוי מוקדם של מחלות

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של בינה מלאכותית בדימות רפואי הוא יכולתה לזהות מחלות בשלביהן המוקדמים. גילוי מוקדם ממלא תפקיד חיוני בטיפול וניהול מוצלח של מצבים רפואיים שונים, במיוחד אלה עם השלכות חמורות, כגון סרטן ומחלות לב. אלגוריתמים של בינה מלאכותית יכולים לנתח תמונות בדיוק ובמהירות ללא תחרות, ולזהות דפוסים עדינים ואנומליות שרדיולוגים אנושיים עלולים להחמיץ בקלות. על ידי הבטחת אבחון מוקדם, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל להגדיל את שיעורי ההישרדות ולהפחית את סיבוכי הטיפול בחולים.

אבחנות מדויקות יותר

דיוק הוא קריטי בהדמיה רפואית מכיוון שהוא משפיע ישירות על החלטות הטיפול והתוצאות של המטופלים. אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית הוכיחו דיוק יוצא דופן בזיהוי וזיהוי מצבים בריאותיים שונים, אפילו במקרים נדירים ולא טיפוסיים. יתר על כן, כלי למידת מכונה אלה יכולים לקשר באופן אוטומטי בין בדיקות אבחון שונות, כגון סריקות CT, סריקות MRI וצילומי רנטגן, ולספק מבט מקיף על מצבו של המטופל. רמה זו של ניתוח מסייעת לרדיולוגים לגבש אבחנות מדויקות יותר, מה שמוביל לאפשרויות טיפול טובות יותר עבור החולים.

ייעול תהליכים והפחתת עלויות

עם עלויות הבריאות בעלייה ברחבי העולם, הצורך בפתרונות חסכוניים מעולם לא היה בולט יותר. בינה מלאכותית יכולה לסייע במיטוב תהליכי הדמיה רפואית על ידי טיפול אוטומטי במשימות כגון עיבוד מקדים של תמונה, סגמנטציה וניתוח, ובכך להפחית את עומס העבודה על רדיולוגים וטכנאים. כתוצאה מכך, ספקי שירותי בריאות יכולים להקצות משאבים בצורה יעילה יותר, למזער את הסיכויים לשחיקה ולשפר את הטיפול בחולים. יתר על כן, הדמיה רפואית מבוססת בינה מלאכותית יכולה לסייע בהפחתת הצורך בבדיקות מיותרות, הליכים פולשניים ואשפוזים, ובסופו של דבר להפחית את עלויות הטיפול.

סיוע בתכנון טיפול ומעקב

בינה מלאכותית בדימות רפואי הראתה פוטנציאל גדול בסיוע לקלינאים בתכנון טיפול וניטור. על ידי פירוש תמונות רפואיות כדי לחשב מינונים, לדמות טיפולי קרינה ולתכנן אסטרטגיות של התערבויות כירורגיות, אלגוריתמים של בינה מלאכותית יכולים לייעל את הטיפול בחולים על ידי מתן תוכניות טיפול מותאמות אישית שממקסמות את התוצאות תוך מזעור סיכונים. בנוסף, AI יכול לאפשר לספקי שירותי בריאות לעקוב אחר התקדמות המחלה ולחזות תגובות טיפוליות ביעילות, להקל על התאמות בזמן לתוכניות הטיפול ולשפר את החוויה הכוללת של המטופלים.

גישה טובה יותר לשירותי הדמיה רפואית

אחד האתגרים העומדים בפני מערכות בריאות ברחבי העולם הוא מתן שירותי הדמיה רפואית נגישים וברי השגה לאוכלוסיות כפריות ואוכלוסיות מוחלשות. לפתרונות הדמיה רפואית מבוססי בינה מלאכותית, כגון מכשירי אבחון ניידים ופלטפורמות טלרפואה, יש פוטנציאל לגשר על פער זה על ידי מתן אפשרות לניתוח תמונה מרחוק וייעוץ מומחים. על ידי הבטחת גישה שווה לטיפול איכותי ללא קשר למיקום, AI יכול לעזור להפוך את שירותי הבריאות לנגישים וכוללניים יותר עבור מטופלים הזקוקים לכך.

דוגמאות מהעולם האמיתי של AI בדימות רפואי

ישנן דוגמאות רבות להשתלבות מוצלחת של בינה מלאכותית בתחום הדימות הרפואי. כך למשל, זברה מדיקל ויז'ן, חברה ישראלית, פיתחה אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית שיכולים לזהות מצבים רפואיים שונים כמו מחלות כבד, לב וכלי דם וריאות, כמו גם סרטן השד, על ידי ניתוח מיליוני סריקות הדמיה. Aidoc, חברה ישראלית נוספת, מציעה פתרון AI מאושר FDA שיכול לזהות ולתעדף חריגות אקוטיות בתמונות רפואיות, מה שמאפשר טיפול מהיר יותר ואבחנות מדויקות יותר.

בסך הכל, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל להשפיע באופן משמעותי ולשפר את תחום הדימות הרפואי. החל מסיוע בזיהוי מוקדם של מחלות ושיפור דיוק האבחון ועד אופטימיזציה של תכנון הטיפול והפחתת עלויות הבריאות, AI עומדת למלא תפקיד משמעותי בעיצוב העתיד של האבחון הרפואי. עם זאת, כפי שנדון בסעיף הבא, יש להתמודד עם מספר אתגרים לפני שניתן יהיה לממש את מלוא היתרונות של AI בדימות רפואי.

אתגרים באימוץ בינה מלאכותית בדימות רפואי

למרות שהבינה המלאכותית מבטיחה לחולל מהפכה בתחום הדימות והאבחון הרפואי, ישנם מספר אתגרים שיש להתגבר עליהם לפני שניתן יהיה לשלב אותה באופן מלא במערכות הבריאות. חלק מהאתגרים הללו כוללים חששות אתיים, מגבלות טכניות והצורך במחקר ופיתוח נוספים. חלק זה יעסוק באתגרים אלה ויבחן פתרונות אפשריים כדי להקל על אימוץ נרחב של AI בדימות רפואי.

בעיות אתיות

אחת הסוגיות האתיות המרכזיות הקשורות לשימוש בבינה מלאכותית בדימות רפואי היא פרטיות נתונים. מכיוון שאלגוריתמים של בינה מלאכותית זקוקים לכמויות גדולות של נתונים כדי לתפקד ביעילות, מתעוררים חששות לגבי הפרטיות וההגנה על המידע האישי והרפואי של המטופל. יש ליישם תקנות מחמירות כדי לטפל בחששות אלה ולהבטיח שלא ייעשה שימוש לרעה בנתונים רגישים או לא תהיה גישה אליהם ללא אישור. יתר על כן, נושא האחריות הוא קריטי גם כאשר מערכות AI משמשות לקבלת החלטות רפואיות חשובות. אנשי מקצוע בתחום הבריאות ומפתחי AI חייבים לשתף פעולה כדי לקבוע הנחיות אחריות ברורות ולהימנע ממלכודות משפטיות ואתיות פוטנציאליות.

מגבלות טכניות

בעוד אלגוריתמים של בינה מלאכותית הראו הבטחה משמעותית בשיפור הדימות הרפואי, עדיין יש להתייחס לכמה מגבלות טכניות. לדוגמה, אלגוריתמים של בינה מלאכותית לא תמיד יכולים להכליל היטב בין אוכלוסיות מטופלים שונות, הגדרות רפואיות או שיטות הדמיה. גורמים כמו איכות תמונה, שינויים בהצגת מחלות והבדלים בציוד הדמיה בין בתי חולים עשויים להשפיע על יכולתה של הבינה המלאכותית להפיק תוצאות מדויקות ואמינות. לכן, אנשי מקצוע רפואיים חייבים לשתף פעולה עם מפתחי AI כדי ליצור אלגוריתמים שיכולים להתגבר על מגבלות אלה ולבצע באופן עקבי על פני תרחישים שונים.

השתלבות במערכות בריאות קיימות

אתגר נוסף באימוץ בינה מלאכותית בדימות רפואי הוא שילובה במערכות הבריאות הקיימות. אנשי מקצוע רפואיים חייבים להכיר את טכנולוגיות AI כדי להבטיח שהם יכולים לשתף פעולה ביעילות עם מערכות אלה בפרקטיקה היומיומית שלהם. זה דורש מאמצים הן מקהילות הפיתוח הרפואי והן מקהילת הפיתוח של AI כדי לספק הכשרה ותמיכה נאותות לאנשי מקצוע בתחום הבריאות. בנוסף, שילוב AI בתהליכי העבודה והתהליכים הנוכחיים עשוי להיות מורכב ולדרוש שינויים משמעותיים באופן שבו הדמיה רפואית מבוצעת כיום. שינויים כאלה עשויים להיתקל בהתנגדות מצד אנשי מקצוע רפואיים הרגילים לפרקטיקות מסורתיות.

הצורך במחקר ופיתוח נוספים

בינה מלאכותית בדימות רפואי היא תחום המתפתח במהירות, ויש עדיין הרבה מה לחקור, לבדוק ולשפר. יידרש מחקר ופיתוח נוספים כדי לשפר אלגוריתמים קיימים של בינה מלאכותית ולפתח יישומים חדשים שיכולים לענות על מגוון רחב יותר של צרכי הדמיה רפואית. כפי שהזכרנו קודם לכן בסעיף "היתרונות של AI בדימות רפואי", אנו רואים התפתחויות מבטיחות רבות, אך יידרשו מחקרים נוספים כדי לאמת את יעילותם ובטיחותם לשימוש בסביבות רפואיות בעולם האמיתי.

למרות אתגרים אלה, היתרונות הפוטנציאליים של AI בדימות רפואי נותרו עצומים ולא ניתן להתעלם מהם. על ידי טיפול בבעיות אתיות, השקעה במחקר ופיתוח וטיפוח שיתוף פעולה גדול יותר בין אנשי מקצוע בתחום הבריאות לבין מפתחי AI, ניתן להתגבר על אתגרים אלה, ולאפשר לטכנולוגיית AI לשנות את תחום האבחון הרפואי ולשפר את הטיפול בחולים ברחבי העולם.

יתרונות וחסרונות של AI בדימות רפואי

יתרונות השימוש בבינה מלאכותית בדימות רפואי

  • דיוק מוגבר: אלגוריתמים של בינה מלאכותית יכולים לעזור לשפר את דיוק האבחון ולמזער את הסיכון לזיהוי שהוחמץ או לתוצאות חיוביות שגויות.
  • יעילות: מערכות מבוססות בינה מלאכותית יכולות לנתח תמונות מורכבות מהר יותר מבני אדם, ולתמוך בקבלת החלטות קליניות מהירות יותר ובתוצאות משופרות למטופלים.
  • עקביות: בינה מלאכותית יכולה לספק פרשנויות סטנדרטיות ואובייקטיביות של תמונות רפואיות, להפחית את השונות בין אנשי מקצוע ולהבטיח איכות טיפול עקבית יותר.
  • טיפול מותאם אישית: ניתוח מבוסס בינה מלאכותית יכול לעזור להתאים טיפולים ופרוטוקולי הדמיה למאפייני המטופל הבודדים, ולשפר את תוצאות המטופלים ואת שביעות רצונם.
  • חסכוני: על ידי אוטומציה של משימות שגרתיות ושיפור הקצאת המשאבים, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לחסוך לבתי חולים ומרפאות זמן יקר וכסף.

חסרונות השימוש בבינה מלאכותית בדימות רפואי

  • חששות אתיים: השימוש בבינה מלאכותית בתחום הבריאות מעלה שאלות אתיות, כולל הטיות פוטנציאליות באלגוריתמים, פרטיות המטופלים ומאזן הכוחות בין טכנולוגיה לקבלת החלטות אנושית.
  • אבטחת מידע: הכמות העצומה של נתוני מטופלים המשמשים לאימון אלגוריתמים של בינה מלאכותית עלולה להיות חשופה לפרצות אבטחה, מה שמוביל לסיכונים משפטיים ומוניטין משמעותיים.
  • אתגרי אינטגרציה: אימוץ בינה מלאכותית בדימות רפואי עשוי לדרוש עדכוני תשתית והשקעה משמעותיים, כמו גם תהליכי אינטגרציה מורכבים לחיבור טכנולוגיות AI למערכות קיימות.
  • נוף רגולטורי: הנוף הרגולטורי המתפתח סביב AI בתחום הבריאות יכול להשפיע על פריסה וקבלה, עם עלויות ומאמצים נוספים הנדרשים כדי לשמור על תאימות.
You May Also Like

עתיד הקמפיינים הפוליטיים: בינה מלאכותית ולמידת מכונה

בנוף הטכנולוגי המתפתח במהירות של ימינו, בינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה משנות…
האם בינה מלאכותית יכולה להפוך את הגיימינג למאתגר יותר?

האם בינה מלאכותית יכולה להפוך את הגיימינג למאתגר יותר?

דמיינו עולם שבו משחקי הווידאו האהובים עליכם הופכים למאתגרים עוד יותר, ומציעים…

תפקיד הבינה המלאכותית ביישוב סכסוכים: מבט מקרוב

בעוד העולם ממשיך להתמודד עם סכסוכים מכל הסוגים, החיפוש אחר פתרונות חדשניים…
לפענח את התעלומה: האם באמת כדאי ללמוד בינה מלאכותית?

לפענח את התעלומה: האם באמת כדאי ללמוד בינה מלאכותית?

בעודנו עומדים על סף מהפכה טכנולוגית, שינוי עמוק מרחף מעלינו, המבשר על…